SUP, vagyis STAND UP AND PADDLE 
A nevéből is következik, hogy egy álló evezős sportról beszélünk. A SUP a hullámlovaglásból nőtt ki, ahol is egy evezővel már állva eveztek rá a hullámokra és így csúszták meg azokat. Sokkal később (2010 környékén) a sportágnak új, nem csak hullámokhoz kötött fajtái is elkezdtek terjedni, mint például a túra evezés, vagy akár a SUP Yoga. Blogunk ezen közkedvelt vízisporteszköz vásárlásához illetve fenntartásához próbál segítséget nyújtani. Ismerjétek meg felépítésüket és karbantartási igényiket.

KIEGÉSZÍTŐKRŐL

 

SUP TIPUSOK
Többféle anyagú, formájú és fajtájú SUP létezik a piacon, ami mind más célt szolgál és az összes igényt kielégíti.Formákat tekintve beszélhetünk ALL-ROUND deszkákról, amik stabilak, könnyen manő verezhetők és távolságokat is képesek lehetünk velük menni. Ezek a legsokoldalúbb deszkák, amik mindenki számára megfelelnek.Vannak TÚRÁRA tervezett formák is, amiknek keskenyebb a kialakításuk, -ezáltal instabilabbak, mint az All-Round deszkák - viszont kevesebb ellenállással is rendelkeznek, ami lehetővé tesz hosszú távok evezését.Van kifejezetten JÓGÁRA tervezett SUP is, ami széles és stabil, így nehéz róla leesni a gyakorlatok közben. Ezekkel a deszkákkal nem szoktak nagy távokat evezni, inkább tavakon szokás őket használni, nyugodtabb környezetben.Illetve az eredeti HULLÁMLOVAGLÁSRA tervezett deszkák sem maradhatnak ki a sorból, ezek rövidebbek, instabilabbak, ugyanakkor jobban manőverezhetőek.

 

SUP DESZKÁK FELÉPÍTÉSE

 

- AERO vagy felfújhatós SUP

 

A felfújhatós SUP-ok felépítésének köszönhetően könnyen szállítható verzió. Összecsomagolt mérete teszi lehetővé a szállítását akár hátizsákban gyalogszerrel, táskában az autó csomagtartójában vagy gurulós táskában akár a repülőtereken könnyen szállítható. Előnye mellett, viszont meg kell említsük, hogy csak pár tényleg erős felépítésü AERO SUP közelíti meg a merev SUP-ok siklási tulajdonságait.

 

- FIX vagy merev SUP

 

A merev SUP-ok között is vannak felépítésbeli különbségek. A SUP-ok között találunk igazi SURF deszkákat, amik igazi ékszerek, könnyű, gyors viszont sérülékeny darabok. És vannak igazán nagy igénybe vételekre tervezett erős, viszont súlyában nehezebb darabok.

1-LAYER vagy rétegek, az a része az AERO SUP-oknak amelyek által a nyomás hatására a deszka felveszi formáját. Ezekből a rétegekből lehet egy, kettő, vagy akár több is. 
2-STRINGER vagy merevítő , amely a SUP hosszanti tengelyén fut végig és a deszka merevségét segíti elő.
3-EVA PAD a SUP tetején található szivacsos anyag amely lábunk tapadását segíti.
4-EXTRA LAYER vagy réteg amely feszesebbé teszi illetve a SUP szinét viseli.
5-RAIL TAPE a SUP-ok ragasztásait illetve heggesztéseit védi és ad extra védelmet.
6-ÉLVÉDŐ LAYERek vagy rétegek amik a felső és alsó rétegeket kötik össze és védik a SUP oldalát illtve segítik merevségét.
7-8-BASE CLOTH vagy alap szövet amely az areo SUP rugalmasságát segíti elő.
9-DROP vagy X-stiching avagy azok a szálak amelyek a SUP formáját biztosítják. Az X-stiching technológia ennek továbbfejleszett verziója ahol a szálak keresztbe vannak fűzve és ezáltal kevesebb kell belőle, így könnyebb lesz a deszka.
HEAT BONDED azaz heggesztett technológia nevéből is következik, hogy a rétegek nem ragasztva hanem heggesztve vannak egymáshoz. Ezáltal a SUP súlya jelentősen lecsökken és sokkal ellenállóbb és rugalmasabb lesz társainál. Minden egyes gramm súlycsökkentés könnyedebbé teszi a mozgást, amikor a szabadban eveztek, vagy amikor a szárazföldön közelítitek meg a vízet.

  SUP KEZELÉSE ÉS KARBANTARTÁSA

 

A felfújhatós SUP-ok kezelésénél több dologra is érdemes odafigyelni. A szelepek oldalcsíkján mindig van egy szám PSI-ben megadva. Minőségétől és felépítésétől függően 13PS-től egészen 20-25 PSI-ig találkozhattok értékekkel. Ezeket az értékeket mindig érdemes betartani. Vegyük figyelembe, hogy a napsütés hatására az általunk belepumpált nyomás akár többszöröse is lehet nagy hő hatására. Egyébként is a nap UV ereje nagyon erős és hiába tervezték a SUP-okat UV védett anyagokkal, hosszútávon nem tesz jót egyik SUP-nak sem.

A felfújhatós SUP-ok összetekerésénél mindig figyeljünk, hogy a hajtott élek ne gyűrődjenek és összetekerés elött mindig állítsuk vissza a szelepet zárt állapotba. Így a legközelebbi felfújást követően nem eshetünk abba a hibába, hogy a pumpa levételénél elengedi a levegőt.

A javítókészletben talélható szelepkulccsal időnként érdemes ellenőrizni a szelep feszességét. Ha esetleg ezt mégis elhanyagolnád és azt veszed észre, hogy a szelep körül levegőt ereszt akkor ne aggódj, a szelep meghúzásával megszünik a probléma.

 

FONTOS PONTOK

 

- Napon sose hagyd a felfújhatós SUP-ot!

Mondjuk egy nyári reggel kedved támad evezni és körülbelül 20C fokban felfújod deszkádat, majd az evezés után, ott hagyod a kertben a SUP-od. Délben 35C fok van és ahogy a hőmérséklet úgy a nyomás is emelkedik a SUP  belsejében. Ha így jérsz el akkor gyengébb kategóriájú SUP fel is hasadhat vagy eltekeredik, de még az erősebb darabok szálszerkezetének sem tesz jót hosszútávon a tűző nap. Ha nincs más lehetőséged, akkor is legalább az élére állítva ted le a SUP-od, hogy a nap minél kevésbé érje.

 

- MIndig gondosan tekerd össze és ne gyűrd az élét!

A SUP-ok anyagának, pláne ha egy rétegűről beszélünk, nem tesz jót ha nem alaposan hajtogatod össze a SUP-ot használat után. Figyelj rá, hogy az éle minél kevésbé törjön meg. Nem beszélve ha a szkeget benne hagyva hajtod össze deszkádat.

 

- Maximális nyoméson ne tárold a felfújhatós SUP-odat!

Amennyiben elrakod a SUP-od hosszabb időre, akkor ne hagyd maximális nyomáson. Hosszútávon kiméled a szálszerkezetet és te is tovább élvezheted a SUP-od társaságát.

 

A VLOG szekciónkban a fenti pontok kiegészítéseként pótoljuk a kimaradt technikai részleteket, illetve használati tanácsokat és vizuális segítséget próbálunk nyújtani. A TITAN és a BAMBOO SUP-ok technikai bemutatása mellett néhány jó tanács, hogyan is használjuk a SUP-ok kiegészítőit. 
Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

ALU vagy FÉM evező:  
FIBERGLASS vagy üvegszálas evező 
KARBON evező 
3 részes evező 
2 részes evező 
Evező hossza
 

A VLOG szekciónkban néhány külföldi evező tesztet kerestünk nektek. 
Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

Hogyan válasszuk ki a megfelelő neoprenet?

 

Ez a kis guide remélhetőleg segít nektek eligazodni a noprenek világában: milyen típusút? Mennyiért? Mi a különbség köztük? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni nektek.

 

A neoprene választás 5 lépése, amit érdemes átgondolni:

  • Döntsd el, hogy milyen sportra használnád elsősorban a neoprene ruhát.
  • Vedd figyelembe a legvalószínűbb körülményeket, amikor használnád a ruhát.
  • Az is legyen hatással a döntésedre, hogy a saját tapasztalataid alapján mennyire vagy fázós.
  • Válaszd ki a megfelelő méretet, akár a mérettáblázatból, de a biztos az, ha felpróbálod.
  • Határozz meg egy keretet, hogy mennyit szánnál rá.

 

A neoprene ruhának minden vízisportban helye van, ezért összegyűjtöttük a Magyarországon legjellemzőbb és hozzánk legközelebb álló sportok neoprene igényeit.

 

Surf

Surfözés közben sok időt töltünk a vízben és keveset a víz felszíne fölött, tehát itt a meghatározó faktor a víz hőmérséklete lesz. Általában erre a sportra a hosszú kar, hosszú láb megoldás szokott lenni a bevált, ha csak abból indulunk ki, hogy Portugáliában a Csendes-óceán maximum 21 fokig szokott felmelegedni. De előfordulhat olyan is, hogy a levegő hőmérséklete melegebb, mint a vízé, ilyenkor pedig hasznosabb lehet egy rövid kar, hosszú láb kombináció.

 

Wakeboard

A wakeboardban már más a helyzet, itt főként a víz fölött vagyunk és sokkal inkább meghatározza a neoprene választásunkat a levegő hőmérséklete, illetve az időjárási körülmények (szél, eső).  Mivel a kontinensen a szezon általában áprilistól egészen októberig tart, ezért a 3/2 mm vastagságú hosszú ruha egy megfelelő választás lehet. Ez a típus 12-17 fokos vízhőmérsékletig a legideálisabb és a mi tapasztalataink alapján is tökéletes választás.

 

Stand Up Paddle

Ennél a sportnál mondhatjuk, hogy kizárólag a levegő hőmérséklete befolyásolja a döntésünket ezért, ha neoprenen törjük a fejünket, akkor inkább a vékonyabb, 2mm vastagságú darabok közt érdemes nézelődni. A neoprene rendkívül jó hőszigetelő anyag, tehát akár a hidegebb, téli időkben is jól jöhet. Visszatérve a sport igazi szezonjára, a neoprene választásnál inkább a rövid-rövid megoldásokat ajánlanánk, illetve a nyári, napsütéses időkre elsősorban a Lycrákat ajánlanánk, amik 50 faktorig védenek a nap káros sugarai ellen.

 

Windsurf/Kite

Ennél a két sportnál hirtelen váltunk a víz és a levegő elemei között, tehát elsősorban a hosszú ruhákat ajánljuk és azokból is 3/2mm, illetve 4/3mm-es vastagságot. Remek választás lehet még a rövid kar, hosszú láb megoldás is.

 

A neoprenek különböző vastagságokban léteznek, amik meghatározott vízhőmérsékletre vannak tervezve. Ezek jelölése a következő képpen történik, vegyünk alapul egy 3/2mm-es ruhát: a törzsnél 3mm vastag a ruha, a végtagoknál pedig 2mm. A törzsnél a legfontosabb a hő megtartása, tehát itt vastagabb a ruha, a végtagok szabadon mozgása érdekében pedig itt vékonyabb szokott lenni a ruha. 

FIGYELEM! Ezeket az adatokat csak kiindulási pontnak vedd. A megfelelő ruha kiválasztásához nagyban hozzájárul az időjárás, szél erőssége, saját hőérzet és a tevékenység, amit űzöl.

 

A neoprene működési elve a következő: a ruhába bejutó víz vékony réteget képez közted és a neoprene anyag között, amit a tested felmelegít és a neoprene anyag pedig ezt a hőt nem engedi ki. Az anyagban található levegő is, ami szintén remek hőszigetelő, tehát a vastagabb neoprene, amibe több levegő jut melegebben tart, mint a vékonyabbak.

Megfelelő méret kiválasztása

A neoprén ruhának, úgy kell viselkedni, mintha egy plusz bőr réteg lenne. Ne álljon el a háton, a hónaljnál is csak minimálisan. A neoprén ruhának szorosan - de még nem kellemetlenül - kell illeszkedni, hogy bent tartson egy vékony réteg vizet a bőröd és a ruha között. A ruhának szorosan kell illeszkednie a nyakon, hiszen ez a víz betörésének legyakoribb helye.  Ha a ruha bő, akkor a víz gyakran átmossa a ruhát ezzel kimosva a felmelegített vékony réteg vizet.

 

  • -A megfelelő méretű neoprén ruha legyen szoros a törzsön, az ágyéknál, a vállakon és a térden is.
  • -A megfelelő méretű neoprén felvétele szárazon kicsit küzdelmes.
  • -Emeld fel a kezed és nyújtózz fel. Ez segít a ruhának a megfelelő helyre kerülni. Ebben a mozdulatban a ruha csak egy kicsit akadályozhat. Ha ebben a mozdulatban nagyon akadályoz a ruha, akkor az kicsi.
  • -A ruha ne akadályozzon abban, hogy kényelmesen le tudj guggolni, illetve tudd a kezeid szabadon mozgatni (hacsak nem 5/4/3-as 6/4-es ruháról van szó).

 

mérettáblázat remek kiindulási pontot jelenthet a megfelelő ruha kiválasztásában, de a legbiztosabb a felpróbálás mind a neopreneknél, mind a mellényeknél.

A VLOG szekciónkban a Jack O'Neill-ről szóló bemutatkoz film után megismerkedhettek az O'Neill néhány neoprene tipusával és természetesen a karbon szálas technikai megoldás sem maradhat ki amely a napsugarak hatására tartja a meleget.
Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

A VLOG szekciónkban az UV védelmet nyújtó ruházatról kerestünk nektek videókat.

Nem minden gyártó tesz teljes UV védelmet a Lycráiba, és káros sugarak érhetik a testet. Az O'NEILL U.P.F. 50+ UV faktoros védelmet nyújt, ezáltal teljesen véd. 4 irányú nyúlás, gyors száradás és kevesebb varrás található az O’NEILL lycrákban

Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

A VLOG szekciónkban a nemzetközi térben válogattunk a SUP tesztek között. 1. LOKAHI CANOA fix sup - 2. JOBE DUNA 11.6 - 3. LOKAHI 9.5 - 4. AQUA MARINA
Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

A VLOG szekciónkban a fenti pontok kiegészítéseként pótoljuk a kimaradt technikai részleteket, illetve használati tanácsokat és vizuális segítséget próbálunk nyújtani. A TITAN és a BAMBOO SUP-ok technikai bemutatása mellett néhány jó tanács, hogyan is használjuk a SUP-ok kiegészítőit. 
Ha további kérdések merülnétek fel bennetek, ne habozzatok felkeresni bennünket és megpróbálunk segíteni. Keressetek Minket.
BOARD
BOARD

< VISSZA A LAP TETEJÉRE >