Hogyan válasszunk SUP deszkát? – supzone.hu

Hogyan válasszunk SUP deszkát?

Ebben az összefoglalóban mélyen megyünk bele, hogyan is lehet a számodra legmegfelelőbb SUP deszkát kiválasztani! Amennyiben nem vagy az az olvasgatós azt ajánljuk, hogy hívj minket telefonon, vagy gyere be az üzletünkbe beszélgetni!

 

A SUP világban rengeteg különböző forma létezik, amelyek mindegyike sajátos tulajdonságokkal rendelkezik. Gondoljunk az all-round deszkákra, a túradeszkákra vagy a windszörfre alakítható SUP deszkára.

Az all-round deszkák sokoldalúak és kiválóak kezdőknek. Szélesebbek és lekerekített formájúak, ami stabilabbá és könnyen manőverezhetővé teszi őket a legkülönbözőbb vízi körülmények között. Az all-round deszkák jellemzően 9 (274 cm) és 11 (335 cm) láb hosszúak, és tökéletesek a szabadidős evezéshez és a nyugodt vizek, tavak felfedezéséhez. Egy all-round deszkával egyszerűen nem lehet hibázni, mindenki nagyon gyorsan és élvezetesen tud rajta evezni. 

+1 tipp: Ha tengerre mentek, akkor a hullámzás miatt is érdemes all-round deszkát vinni, mivel stabilabb lesz, mint egy túradeszka. A széles orr és farok része a deszkának oldalirányba sokkal több stabilitást fog nyújtani, mint a hegyes, keskeny túradeszka.

 

 

A túradeszkák a SUP-ok másik népszerű típusa. Ezek hosszabbak és keskenyebbek, mint az all-round deszkák, hegyes orral és kissé szélesebb farral. A túradeszkákat hosszabb túrákra tervezték, így remek választásnak bizonyulnak tavak, folyók és part menti vizek felfedezéséhez. Gyorsabbak is, mint az all-round deszkák, ami tökéletessé teszi őket hosszú távok megtételére. A túradeszkák jellemzően 11 (335 cm) és 14 (426 cm) láb hosszúságúak. Általában, aki párszor már állt SUP deszkán az egyből egy ilyen típusú deszkát szeretne magának. 

 

 

Most, hogy végigvettük a formákat, áttérnénk a JOBE kínálatára, ahol mindenkinek megfelelő deszkát találhatunk immáron 5 év garanciával ! A holland gyártó nem ismer kompromisszumot, ha a minőségről van szó. Ezt mi is tanusíthatjuk, hiszen 2013 óta vagyunk a márka hazai disztribútorai.

 

Aero széria

A JOBE ár-barát kategóriája, ahol ugyanúgy 5 év garanciát kapunk. A legfőbb különbség a kiegészítőkben rejlik, az evező például az alap modell a csomagban, míg a prémium szériánál üvegszálas evezővel jön a sup csomag.

 

Yama 8.6 - Elsősorban gyerekeknek készült sup deszka, ami könnyű, rövid és keskenyebb is, mint az átlag deszkák. Azonban érdemes kisebb nőknek is választani ezt a modellt, hiszen jobban kontrollálható lesz nekik.

Mira 10.0 - Egy szuper kompakt és könnyű deszka, amely tökéletes belépő a SUP világába a könnyebbek számára. Kifejezetten szeretik a nők és gyerekek ezt a modellt, hiszen nagyon könnyen irányítható.

Leona 10.6 - A Leona hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Mira, de 15 centiméterrel hosszabb, ami a nagyobbak számára is elérhetőbbé teszi. Nagyobb teherbírása van és szélesebb is.

Sena 11.0 - Ez a könnyű túradeszka kiváló választás azoknak, akik nagyobb távolságokat szeretnének megtenni egy kompakt és könnyű deszkán, méghozzá kiváló áron!

 

Prémium széria

Prémium Aero sorozat, amely a JOBE legnépszerűbb termékcsaládjává nőtte ki magát. Ez az a széria, amely a legnépszerűbb és a legtöbb formával rendelkezik.

 

Yarra 10.6 - A Yarra a JOBE mindenes bajnoka, amelyet világszerte szeretnek. Ez a díjnyertes deszka vastag és széles formával és a legjobb technológiákkal rendelkezik, hogy páratlan SUP élményt nyújtson.

Loa 11.6 - A Loa a Yarra nagytestvérének tekinthető. Ez a deszka egy lábbal hosszabb és szélesebb is, így egy szuper stabil deszka, amely egy plusz személyt is könnyedén elbír. Az igazi családi SUP-nak nevezhető!

Mohaka 10.2 - A Mohaka egy nagyszerű allrounder, amelyhez egy windsurf tartó is tartozik, így ez a deszka több célra is alkalmas!

Duna 11.6 - Egy másik nagy név a stand up paddle kínálatunkban. A Duna 11.6 az egyik legnépszerűbb deszkánk, köszönhetően a nagyszerű túralehetőségeinek. Ami a Dunát nagyszerű deszkává teszi, az a stabilitás foka, miközben túradeszkáról beszélünk. A Dunával nem lehet hibázni!

Neva 12.6 - A Neva a stand up paddle kínálatunk túrabajnoka. A 12,6 láb hosszúságával és keskeny formájával ez a deszka könnyedén siklik a vízen. Ha komoly távolságokat szeretne megtenni, a Neva kiváló választás!

 

Nagyjából így lehet kategorizálni felhasználás szerint a SUP deszkáinkat. Elsősorban eszerint választanánk deszkát, de nézzünk rá, hogy milyen általános szabályok vannak a méretválasztással kapcsolatban.

 

Az, hogy milyen méretű SUP-ra van szükséged, több tényezőtől függ, többek között a súlyodtól, magasságodtól, tapasztalataidtól és a tervezett felhasználási módtól.

  1. Súly: Az evező ember súlya döntő tényező a deszka méretének meghatározásában. Minél nagyobb a súlya, annál nagyobb felhajtóerőre és stabilitásra lesz szüksége. Általános szabályként minden 11kg súly után 1 hüvelyk (2,5 cm) szélességet kell adnia a deszkának legalább.
  2. Magasság: A deszka kiválasztásakor a magasságodat is figyelembe kell venni. Magasabb embereknek hosszabb deszkákra lehet szükségük, hogy a magasságukhoz igazodjanak és megfelelő stabilitást biztosítsanak.
  3. Képzettségi szint: A kezdő evezősök a szélesebb és stabilabb deszkákat, míg a tapasztaltabb evezősök a keskenyebb és mozgékonyabb deszkákat részesíthetik előnyben.
  4. Rendeltetésszerű használat: A tervezett evezés típusa szintén befolyásolja a deszka méretét. Ha például nyugodt vízben tervez evezni, vagy kisebb hullámokon szörfözni, rövidebb deszkára lesz szüksége. Hosszabb távú evezéshez vagy túrázáshoz egy hosszabb deszka megfelelőbb lehet.

Általános iránymutatásként, ha kezdő evezős vagy, érdemes egy legalább 3 méter (10 láb) hosszú és 81 cm (32 hüvelyk) széles deszkát választanod. Ha középhaladó vagy haladó evezős vagy, akkor olyan deszkát érdemes választanod, amely 9 (270 cm) és 12 láb (360 cm) közötti hosszú és 28 (71 cm) és 32 (81 cm) hüvelyk (32 cm) közötti széles. Végső soron a legjobb módja a megfelelő méretű SUP meghatározásának az, hogy különböző méreteket és stílusokat próbálsz ki, hogy meglásd, mi felel meg a legjobban a testednek és az evezési stílusodnak.