SUP TIPUSOK – supzone.hu

SUP TIPUSOK

Többféle anyagú, formájú és fajtájú SUP létezik a piacon, ami mind más célt szolgál és az összes igényt kielégíti.Formákat tekintve beszélhetünk 

ALL-ROUND deszkákról, amik stabilak, könnyen manő verezhetők és távolságokat is képesek lehetünk velük menni. Ezek a legsokoldalúbb deszkák, amik mindenki számára megfelelnek.Vannak 

TÚRÁRA tervezett formák is, amiknek keskenyebb a kialakításuk, -ezáltal instabilabbak, mint az All-Round deszkák - viszont kevesebb ellenállással is rendelkeznek, ami lehetővé tesz hosszú távok evezését.Van kifejezetten 

JÓGÁRA tervezett SUP is, ami széles és stabil, így nehéz róla leesni a gyakorlatok közben. Ezekkel a deszkákkal nem szoktak nagy távokat evezni, inkább tavakon szokás őket használni, nyugodtabb környezetben.Illetve az eredeti 

HULLÁMLOVAGLÁSRA tervezett deszkák sem maradhatnak ki a sorból, ezek rövidebbek, instabilabbak, ugyanakkor jobban manőverezhetőek.

 

SUP DESZKÁK FELÉPÍTÉSE

 

- AERO vagy felfújhatós SUP

A felfújhatós SUP-ok felépítésének köszönhetően könnyen szállítható verzió. Összecsomagolt mérete teszi lehetővé a szállítását akár hátizsákban gyalogszerrel, táskában az autó csomagtartójában vagy gurulós táskában akár a repülőtereken könnyen szállítható. Előnye mellett, viszont meg kell említsük, hogy csak pár tényleg erős felépítésü AERO SUP közelíti meg a merev SUP-ok siklási tulajdonságait.

 

- FIX vagy merev SUP

A merev SUP-ok között is vannak felépítésbeli különbségek. A SUP-ok között találunk igazi SURF deszkákat, amik igazi ékszerek, könnyű, gyors viszont sérülékeny darabok. És vannak igazán nagy igénybe vételekre tervezett erős, viszont súlyában nehezebb darabok.

SUP layer
1-LAYER vagy rétegek, az a része az AERO SUP-oknak amelyek által a nyomás hatására a deszka felveszi formáját. Ezekből a rétegekből lehet egy, kettő, vagy akár több is. 
2-STRINGER vagy merevítő , amely a SUP hosszanti tengelyén fut végig és a deszka merevségét segíti elő.
3-EVA PAD a SUP tetején található szivacsos anyag amely lábunk tapadását segíti.
4-EXTRA LAYER vagy réteg amely feszesebbé teszi illetve a SUP szinét viseli.
5-RAIL TAPE a SUP-ok ragasztásait illetve heggesztéseit védi és ad extra védelmet.
6-ÉLVÉDŐ LAYERek vagy rétegek amik a felső és alsó rétegeket kötik össze és védik a SUP oldalát illtve segítik merevségét.
7-8-BASE CLOTH vagy alap szövet amely az areo SUP rugalmasságát segíti elő.
9-DROP vagy X-stiching avagy azok a szálak amelyek a SUP formáját biztosítják. Az X-stiching technológia ennek továbbfejleszett verziója ahol a szálak keresztbe vannak fűzve és ezáltal kevesebb kell belőle, így könnyebb lesz a deszka.
HEAT BONDED azaz heggesztett technológia nevéből is következik, hogy a rétegek nem ragasztva hanem heggesztve vannak egymáshoz. Ezáltal a SUP súlya jelentősen lecsökken és sokkal ellenállóbb és rugalmasabb lesz társainál. Minden egyes gramm súlycsökkentés könnyedebbé teszi a mozgást, amikor a szabadban eveztek, vagy amikor a szárazföldön közelítitek meg a vízet.
SUP KEZELÉSE ÉS KARBANTARTÁSA
Következő poszt

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.